Login With Facebook

Polo calare Romania

Optiunile evenimentului

Raspunsul meu

Participi la acest eveniment?

Moderatori

Participanti confirmati

Se asteapta raspunsul

Polo calare Romania
Informatii eveniment
Categorie:
Locatie:
Potigrafu, Romania
Ora:
De : Luni, 16 Mai 2011 10:00
Pana : Marți, 07 Februarie 2012 10:00
Locuri disponibile:
Locuri nelimitate
Organizatorul evenimentului:

Detalii eveniment

Aţi văzut vreodată un meci de polo călare? Nu la televizor, ci pe viu. Este poate cel mai nou sport în România, există deja un club în apropierea Bucureştilor, iar în câţiva ani, acest hobby ar putea deveni una dintre cele mai tentante „fiţe“. Cum promovezi un sport nou în ţară? Şi, mai ales, unul periculos? Simplu: cu cascadori profesionişti. Este soluţia ingenioasă pe care a ales-o Cătălin Beciu anul trecut, când a inaugurat clubul de polo din apropierea Bucurestiului.

Pentru a lansa clubul de polo călare, Cătălin Beciu a fost ajutat de un prieten britanic. Iniţiativa sa a fost apreciată în Regat, luna trecută aflându-se printre invitaţii la finala Queen‘s Cup de la Guards Polo Club. „Noi suntem foarte departe de jocul de acolo. I-am cunoscut şi pe doi dintre cei mai buni jucători din lume, Facundo Pieres şi Adolfo Cambiaso (foto). Fiecare marchează câte zece goluri pe meci, iar la noi se înscriu, în total, 3-4 goluri într-o partidă“, spune el, puţin invidios. Însă pe măsură ce sportul îşi va găsi mai mulţi adepţi, şi nivelul se va îmbunătăţi.

Câteva reguli şi puţină istorie

Durată În meciul de polo călare se înfruntă două echipe de câte patru persoane, în şase reprize (chukker) a câte şapte minute. Scopul este de a introduce mingea în poarta adversarului, folosind crose de lemn (mallet). După fiecare gol, echipele schimbă porţile, iar la repriză se schimbă caii cu alţii odihniţi. În pauza de la mijlocul meciului, toţi spectatorii intră pe teren şi ajută la refacerea terenului. Terenul are 300x160 iarzi (1 iard = 0,91 m), fiind cel mai spa­ţios din întreaga lume a sporturilor.

Popularitate Avându-şi originile în antichitatea persană şi indiană, acest sport era în Evul Mediu un joc familiar din Japonia până în Bizanţ, mai ales pentru membrii corpurilor de cavalerie. S-a dezvoltat ca sport în lumea anglo-saxonă modernă, iar în perioada 1900-1936, a fost disciplină olimpică. Astăzi, este practicat în cel puţin 60 de ţări, de peste 50 de milioane de oameni, dar s-a profesionalizat doar în câteva state, printre care SUA, Marea Britanie, Argentina, Australia, Canada şi Franţa, care şi performează în domeniu. În SUA există mai bine de 250 de cluburi active de polo, precum şi unica federaţie de polo feminin din lume.

Localizare pe harta

Se incarca harta...

Perete

Remus
În timp ce mulţi încă se mai zbat să iasă din criză, unii susţin că pentru ei efectul recesiunii a fost nul. Nici superstiţia conform căreia primul proprietar al unui club de polo întotdeauna dă faliment nu este valabilă în cazul acesta. Este vorba despre Selas Golf&Polo Club, primul club de polo călare din România.

"Deşi tradiţia spune că primii doi proprietari ai clubului de polo dau faliment, urmând ca abia al treilea să aibă profit, condiţiile speciale din România au făcut ca această regulă să fie încălcată", spune proprietarul Selas, Cătălin Beciu.
Selas Golf&Polo Club de lângă Bucureşti este primul din Europa de Sud-Est.

Clubul a presupus o investiţie de aproximativ 1,6 milioane de euro în zona Ciolpani-Potigrafu, investiţie făcută în plină perioadă de criză cu sprijinul companiei industriale Selas asupra căreia "efectul recesiunii a fost nul", spune Beciu. "Facem parte dintr-o piaţă în care oamenii îşi pot permite apartenenţa la un astfel de club şi în care cei care nu-şi mai permit sunt rapid înlocuiţi de către alţii", spune Cătălin Beciu.

Acesta a început în urmă cu 6 ani să pregătească terenul, la propriu, pentru primul teren de polo. S-a asociat cu Bogdan Beciu - partenerul şi fratele său - şi au făcut primul pas - achiziţia spaţiului pentru construcţie. "Am cumpărat terenul de la zeci de proprietari, fireşte din ce în ce mai scump. Ulterior am construit terenul de golf de 18 cupe şi terenul de polo călare. Am încheiat recent lucrările pentru ultimele 9 cupe şi sistemul de irigaţii, sistem complet automatizat care este realizat exclusiv cu componente fabricate în Statele Unite". La început nu existau decât 9 cupe de golf şi terenul de polo. Între timp afacerea a crescut cu 300% şi cuprinde un clubhouse, teren de tenis, piscină şi alte facilităţi. "Selas era calibrat iniţial pentru 100-150 de membri. Între timp am depăşit dublul capacităţii. Din acest motiv a fost necesară extinderea. Avem în portofoliu companii cu câte zece membership-uri şi membri individuali". Un abonament anual costă 780 de euro şi vizează mai mult golful. Pentru polo este nevoie de ceva mai mult. În primul rând amatorii au nevoie de cunoştinţe foarte solide de călărie. "Imaginaţi-vă că jucaţi rugby şi golf în timp ce călăriţi în galop nebun dirijând calul cu o singură mână. Este cel mai spectaculos şi mai periculos sport din lume, cu o rată a mortalităţii foarte ridicată. La fiecare meci suntem supravegheaţi de un serviciu medical de urgenţă. Eu însumi am fost victima unor accidente de acest fel. După 2-3 operaţii îţi dai seama că nu este de glumă", spune Beciu. O echipă de polo are patru jucători, iar meciul se desfăşoară pe durata a patru reprize (chukka), fiecare având şapte minute. Pauzele au trei minute, iar cea mare are cinci. "La primul meci organizat în 2007 atmosfera a fost aceeaşi ca şi cea de la Londra sau din Buenos Aires. Românii au rezonat imediat cu acest sport. Parcă participau la astfel de evenimente de zeci de ani. Presa din Londra a remarcat acest eveniment şi ne-a acreditat ca fiind organizatorii primului meci de polo călare din această parte a continentului", spune Beciu. Selas este înfrăţit cu celebrul Ham Polo Club din Londra iar ambele cluburi îl au ca Preşedinte de Onoare pe ASR Prinţul Paul.

Chiar dacă a venit sezonul rece, terenul de polo va fi în continuare populat în fiecare weekend de jucători. "Anul acesta sunt invitat la Cartier Polo World Snow Championship în St. Moritz. Se joacă pe un lac îngheţat. La întoarcere vom organiza şi noi o cupă pe zăpadă", încheie Cătălin Beciu.
Acum 4968 zile