Login With Facebook

Dictionar pentru utilizatorii de gadget-uri

Miercuri, 18 Mai 2011

2G

A doua generatie de retele celulare ce utilizeaza semnal radio in format digital.

3G

A treia generatie de retele pentru telefonia mobila ce ofera viteza crescuta pentru transferul de date si permite operatorilor sa asigure o mai mare diversitate de servicii precum apelurile video sau internet mobil.

Accelerometer – Accelerometru

Mecanism ce determina pozitia iPhone-ului (orizontal/vertical). Este folosit in aplicatii ca Safari sau iPod astfel incat, atunci cand inclini telefonul, pozitia ecranului sa se schimbe (landscape/portrait)

Activate – Activare

Activarea iPhone-ului intr-o retea aprobata de Apple pentru a face telefonul utilizabil. Activarea este necesara dupa update/restore si se face fie in magazin fie prin intermediul aplicatiei iTunes.

App Store

Este un serviciu pentru iPhone oferit de Apple inc. prin care utilizatorii isi pot descarca si instala aplicatii si jocuri direct pe iPhone prin intermediul unui cont iTunes Store.

APN

APN-ul este un acronim pentru Access Point Name ce defineste un set de setari care permit realizarea unei conexiuni.

ARM Core

ARM Core este procesorul utilizat in rularea sistemului de operare. Este un manager pentru RAM, Flash, baseband si supravegheaza aplicatiile ce ruleaza pe iPhone.

Augmented reality (AR)

Este o ramura a tehnologiei ce combina realitatea cu datele generate de calculator. Pe iPhone aceasta tehnologie se poate folosi de camera video/foto pentru a oferi in timp real informatii despre o anumita zona.

BaseBand

Este numele cipului si al software-ului ce controleaza interactiunea dintre telefon si sistemul de operare. Gestioneaza si coordoneaza GSM-ul, Wifi-ul si Bluetooth-ul. Are resurse separate (Ram si Flash) de ARM Core.

Bluetooth

O tehnologie de comunicatie fara fir care utilizeaza unde radio pe distante mici. Foarte multe echipamente precum telefoanele mobile sau computerele sunt dotate cu un astfel de port asigurand o metoda sigura si rapida de transfer a datelor.

Bootloader

In cazul iPhone-ului: ARM Core Bootloader si Baseband Bootloader. Sunt responsabile cu bootarea (pornirea) sistemului de operare si a functiilor device-ului.

Boot Neuter

Este un utilitar distribuit prin Cydia si realizat de catre DevTeam pentru decodarea retelei iPhone-ului 2G.

Bricking

Termen ce descrie un device care nu mai poate fi folosit. In majoritatea cazurilor, acest fapt are la baza o eroare in cadrul unui update, restore sau downgrade.

Bypass activation (se mai numeste si Hacktivation)
Este un proces ce activeaza iPhone-ul si il trece de ecranul “Emergency Call” fara a fi necesara o cartela SIM a operatorului in care este codat device-ul. Utilitarele de jailbreak lansate de catre DevTeam au in general aceasta functie.

Cydia (+ Installer + Rock + iCy)

Aplicatii care prin intermediul surselor (repository) distribuie aplicatii 3rd party pentru device-urile care au trecut prin procesul de Jailbreak.

DevTeam

iPhone Development Team reprezinta un grup de hackeri pasionati de iPhone ce si-au folosit cunostintele pentru a realiza utilitare pentru deblocarea si decodarea acestui device.

DFU (Device Firmware Upgrade)

Prin DFU mode, device-ul poate fi restaurat la orice versiune de firmware

EDGE

Tehnologie care ofera internet de mare viteza pe device-uri mobil, este oferit de majoritatea retelelor de telefonie mobila. EDGE este disponibil in general oriunde exista semnal GSM.

FileSystem

Structura de date folosita de sistemul de operare al unui device pentru a organiza fisierele/informatiile pe disk si pe partitiile acestuia.

Firmware

Este software-ul cu ajutorul caruia opereaza iPhone-ul. Firmware-ul iPhone-ului este bazat pe kernel-ul Mac OS X. Firmware-ul contine practic sistemul de operare, aplicatiile native si toate librariile de date necesare pentru ca device-ul sa functioneze.

GPS

Sistemul de pozitionare si navigatie cu ajutorul undelor radio transmise de un numar de sateliti plasati pe orbita Pamantului.

GPRS

General Packet Radio Service – este un serviciu de date mobile ce asigura viteze intre 56 şi 114 kbit/s.

GSM

Cel mai popular standard de telefonie mobila ce foloseste trei frecvente de banda: 900MHz, 1800MHz and 1900MHz.

Hack (-ing)

Modificare a unui device sau aplicatie in vederea imbunatatirii performantelor acestora.

IMEI

Prescurtare de la International Mobile Equipment Identity, IMEI-ul este un cod unic de identificare a telefoanelor mobile. Cu ajutorul acestui cod se poate solicita restrictionarea accesului in retea pentru un telefon furat. Codul se regaseste si fizic pe corpul telefonului dar si intiparit in software-ul telefonului.

Installer

Aplicatie care prin intermediul surselor (repository) distribuie aplicatii 3rd party pentru device-urile care au trecut prin procesul de Jailbreak.

Jailbreak

Reprezinta procesul in urma caruia se obtine acces la filesystem-ul iPhone-ului (fisierele de sistem), fiind astfel posibila instalarea aplicatiilor 3rd party prin Cydia sau Installer.

POP3

Protocol utilizat pentru receptionarea postei electronice.

ProxySim (Turbo sim, X-SIM, HyperSim, Anysim)

Adaptor sim folosit la decodarea device-urilor pentru a functiona in alte retele. De cele mai multe ori necesita decuparea cartelei sim si prezinta in general riscuri foarte ridicate.

PUSH email

Prin tehnologia push email mesajele primite in contul de e-mail sunt trimise automat catre diferiti clienti de email de pe terminale mobile care utilizeaza servicii bazate pe aceasta tehnologie precum Blackberry sau Windows Mobile Email.

Recovery mode

Este un mod folosit de iPhone atunci cand este actualizat sau restaurat firmware-ul.

Repository (surse)

Reprezinta colectii de date ce sunt furnizate si organizate prin intermediul aplicatiilor ca Cydia sau Installer.

SDK (Software Development Kit)

Librarie de software ce permite dezvoltarea anumitor aplicatii prin intermediul acestei librarii si unor limbaje de programare.

Springboard (Home Screen)

Este ecranul principal al iPhone-ului (“desktop-ul”) pe care sunt afisate iconitele aplicatiilor.

SSH (secure shell access)

Protocol secured ce permite accesul la filesystem-ul iPhone-ului de pe calculator.

Unlock – Decodare

Proces in urma caruia device-urile blocate intr-o retea de telefonie mobila pot functiona in orice alta retea.

Wifi

Termen ce defineste o populara tehnologie fara fir folosita intens in prezent pentru conexiunile la internet si care utilizeaza standardul IEEE 802.11.

PwnageTool, QuickPwn, redsnow, yellowsnow, ultrasnow, spirit, ziphone, winpwn, snowbreeze

Utilitare realizate de diversi developeri (independenti sau membrii DevTeam) pentru jailbreak-ul si decodarea iPhone, iPod Touch si iPad